- Латте & # 8212; макіатто (див. також латте) & # 8212; напій на основі еспресо і спіненого молока. Відрізняється м'яким ніжним смаком. Ідеально підходить для післяобіднього кавування, а також як & # 171; кава на ніч & # 187 ;. Незважаючи на те, що був винайдений в Італії, велику популярність отримав в Америці і країнах Західної та Центральної Європи.
Вікіпедія
Ла? ТТЕ макиаи? то (італ. Latte macchiato [& # 8216; lat? e ma? k? ja? to] – «заплямоване молоко») – гарячий напій, що складається з кави еспресо і молока в пропорції близько 1: 3 (на одну частину еспресо три частини молока).
Напій подається у високому скляному стакані з довгою ложечкою для морозива і соломинкою і складається з трьох шарів, які не змішуються один з одним. Самий нижній шар – гаряче молоко, середній – кава еспресо, а самий верхній шар – висока піна з збитого молока. Два нижніх шару не змішуються між собою завдяки більш високій температурі еспрессо і його більш низької щільності, ніж у жирного молока. Два верхніх шару не змішуються завдяки легкості молочної піни, набагато менш щільною, ніж еспресо.
Необходмости «шаруватість» просто досягається, якщо еспресо влити в напій останнім, пропустивши його через шар піни. Жирне молоко затримає його понизу, а повітряна піна просто пропустить всередину. Стабільну повітряну піну можливо отримати тільки за допомогою спеціальних апаратів для пеносбіванія (трубка для видачі пари з насадкою панарелло в кавомашині). При цьому піна з цільного молока тримається довше, ніж зі знежиреного, завдяки своїй збалансованій структурі білків і жирів. Піна для латте-макіатто виновата бути більш пишною і повітряної, ніж піна для капучино.
Дана тема була досліджена в Інституті хімії та технології молока міста Кіль (Німеччина). В результаті проведеної роботи було доведено, що, чим вище температура молока, а також вміст у ньому білків і жирів, тим стабільніше виходить піна для латте-макиато і капучино.
ІсторіяСпочатку латте-макіатто готувався для дітей, щоб, з 1-го боку, дозволити дітям пити каву нарівні з дорослими, а з іншого – позбавити дитячий організм від надлишку кофеїну. Пінний шар зазвичай посипають шоколадною крихтою або какао-порошком. Напій дуже популярний в Центральній і Західній Європі серед всіх верств населення і є культовим напоєм яппі (молоді люди, які ведуть активний діловий спосіб життя міського професіонала. Основний критерій приналежності до «яппі» – успішність у бізнесі).
ПриготуванняТрадиційний рецепт класичного латте-макіатто:
- Зваріть стандартну порцію класичного еспрессо в джіггер.
- За допомогою пара збийте в пітчер 150-170 мл молока. При цьому піна для латте виновата бути більш пишною і повітряної, ніж піна для капучино.
- Перелийте в келих вспененное молоко, потім повільно, тонкою цівкою в нього вливається еспрессо.
Подається латте-макіатто в айриш-келиху на блюдце з серветкою, яка може використовуватися, щоб тримати іноді гарячий стакан, в спеціальній чашці величавого об'єму (як для капучино, але на 300 мл) або у високій склянці з трубочкою. Подача латте в чашечках нічим не відрізняється від подачі капучино крім розміру чашечки. У деяких закладах практикують подачу гетто латте (ghetto latte), так званий пляшковий латте. Це означає, що всі інгредієнти латте подаються окремо, а клієнт вже на свій смак і розсуд змішує еспресо, молоко і додають при бажанні шоколад, корицю, сиропи або інші приправи.
Напої на основі латте-макіаттоІснує безліч шаруватих кавових коктейлів на основі латте: латте з корицею, горіховий латте, айс-латте, латте з морозивом, латте з шоколадом і збитими вершками. У напій також можна додавати будь-які сиропи, призначені для приготування кавових коктейлів (крім цитрусового, так як через нього скисає молоко). Поєднання кави латте і сиропу з чорною смородиною вважається найбільш вдалим. Можна приготувати навіть алкогольний коктейль – наприклад, латте з амаретто або латте з ромом. Особливо вишуканим виходить латте при додаванні 10-15 мл лікеру Бейліс (Baileys).