- Мокко & # 8212; один з издавна і кращих сортів кави, різновид Арабіки.
- Мокко & # 8212; зерна кавового Жерева, проізрастающіего в місті Мекка.
- Мокко (некорректно) & # 8212; від слова & # 171; Мока & # 187; гейзерная кавоварка, а також спосіб приготування кави (& # 171; по грецьки & # 187;)
- Мокко & # 8212; кавовий напій з яскраво вираженим шоколадним присмаком, який прийнято називати & # 171; мароччино & # 187; або & # 171; Моккачіно & # 171;
& nbsp;
Зміст
|
Велика енциклопедія кулінарного мистецтва Похлебкина
Мо кко & # 8212; (Від спотвореного Мекка). Найменування кращого сорту кави, який надійшов в минулому на світові ринки через Аравію. Нині відомий під торговою назвою арабіка і єменський.
Мокко також називають шоколад, до якого подмешан для запаху порошок кави будь-якого сорту.
& nbsp;
Словник іншомовних слів російської мови
мокко & # 8212; [За назвою порту Мокка на березі Червоного моря] & # 8212; один з кращих сортів кави.
- Синоніми:
1. Кава
& nbsp;
Сучасний тлумачний словник російської мови Єфремової
мо? Кко
I нескл. м.
1.
Цінний сорт кави з дрібними зернами.
2.
Кава этого сорту.
II неизм. дод.
Мрачно-коричневий.
& nbsp;
Тлумачний словник Ожегова
МО? ККО
1. нескл ., чоловік. Один з вищих сортів кави. Пити м.
2. неизм. Про каву: этого сорту. Кава м.
Тлумачний словник російської мови Кузнєцова
МО? ККО неизм .; м. і порівн. [Франц. moka]
1. Сорт кави; кава цього сорту. Пити м.
2. Напій з кави з гарячим шоколадом і молоком.
? Мо? Кко, неизм .; в зн. дод. Кава м.? Від назви єменського порту Моха (Mokkha) на березі Червоного моря, звідки вивозили цей сорт кави.
& nbsp;
Величавый Енциклопедичний словник
МОХА (Мокка) & # 8212; місто в Ємені, порт на Червоному м. Ок. 6 тис. Жителів. У 16-17 вв. пункт вивезення кави & # 171; мокко & # 187;.
& nbsp;
Тлумачний словник Ушакова
МОККА і МОККО, нескл., чоловік . Цінний сорт кави.
|| Те ж в знач. дод. Кава мокко. Шоколад мокко. (За назвою гавані Мокка в Південній Аравії.)
& nbsp;
Відкриття кави
Все почалося в Африці, точніше в Ефіопії. Саме здесь в горах пастух 1-го разу зауважив, що його кози чудно бадьорі, не дивлячись на тривалі прогулянки. Виявилося, що вони ласували зернами кавового дерева мокко, що росте в тих краях. Пастух перевірив дію кавових зернышек на собі і зазначив, що вони дійсно надають сил і проганяють сонливість. Незабаром, з його легкої руки, це помітили багато інших, і кавова епідемія повільно, але вірно стала поширюватися в усі куточки Землі.
З Ефіопії кава потрапила в Ємен, де кавові дерева вперше стали вирощувати навмисно, а також продавати зерна в інші країни. таким чином, перший сорт кави, який дізналося людство, був мокко. Його привезли в Європу з хрестових походів освічені лицарі і підприємливі купці. Першу чашечку кави європейці випили в Римі в 1626 році, а через двадцять років у Венеції було відкрито перше кафе. Кава швидко здобув популярність і скоро став чи не найулюбленішим європейським напоєм, що, звичайно, не обрадувало пивоварів, торговців елем і іншими традиційними напоями.
& nbsp;
Так почалися гоніння кави. Його називали сиропом із сажі, чорної кров'ю турків. Духовенство вимагало заборони & # 171; бісівського напою & # 187 ;, в якому церква бачила вплив ісламу. Однак королі та вельможі дуже поважали кави & # 8212; як за неповторний смак, так і за те, що податки на його ввезення та торгівлю істотно поповнювали скарбницю. Але, не всі королі дотримувалися однакової точки зору.
& nbsp;
Прусський Фрідріх Величавый хотів обмежити споживання кави своїми підданими, оскільки величезні суми йшли в кишеню іноземним експортерам. & # 171; Мої люди повинні пити пиво & # 187;, сообщив Фрідріх. Країною поповзли чутки про шкоду напою, включаючи і той, що його вживання веде до безпліддя. Знаменитий музикант Йоганн Себастьян Бах свирепо намагався протистояти Фрідріху і його антікофейной пропаганді. У відповідь на входи короля він написав свою & # 171; Кавову кантату & # 187 ;, видану в 1732 році. У ній він розповів історію про те, як батько высказав угрозу розладнати весілля дочки, якщо вона не кине свою згубну звичку пити каву. Дівчина спочатку погоджується, але потім передумує. Вона дізнається, що її мати і бабуся завжди обожали каву, пили його потайки, і при цьому були далековато не безплідними. У самого ж Баха, який обожнював каву, було 20 дітей.
Панування сорти мокко, як і лідерство Ємену в вирощуванні кави, тривало недовго, всього двісті років. Мокко досі вирощується тільки в Ємені і удобно не надходить на експорт, тому його чудовим смаком можуть насолоджуватися тільки жителі цієї країни.
Історія появи на світовому ринку
Близько 700 року до н. е. на східно-африканському березі вперше з'явилися купці з Південної Аравії. Ще задовго до раннього халіфату порт Мокко в Ємені був стоянкою торгового флоту і верф'ю. У той час його назва була: Ал-Муджа.
У 1532 році Ємен був завойований турками. Протягом століть держава, включене до складу Османської імперії, зазнавало на собі турецький гніт. Після звільнення, країна вступила в Епоха процвітання.
Перекази, записані в 1763 році, пов'язують процвітання Мохі з ім'ям шейха Шадді. Вважається, що це йому прийшла в голову щаслива думка зайнятися створенням і розширенням кавових плантацій. Незабаром новий продукт почав приносити великі прибілі, і, завдяки успішній торгівлі, невелике селище (яким воно було до цього) зросла в процвітаючий величавый торговий місто. У Европпе його назва перетворилася в Мокко і отдало ім'я сорту кавових зернышек, привезених звідти. & # 171; кавових & # 187; називали навіть пылай навколо Мохі, суцільно вкриті кофенимі плантаціями, розташованими терасами на їх схилах.
Після смерті шейха Шадді, над його могилою звели мечеть, а ім'я стали згадувати в ранкових молитвах, як ім'я патрона міста. Він став вважатися заступником арабських кав'ярень, що радить рід людський пити каву і купувати кавові зерна.
Після антиосманського повстання в 1633 році, було створено незалежну єменське держава (імамат). Країна вступила в маленький період відносного спокою і початку активного розвинутися економічно. Ємен встановив прямі торговельні зв'язки з деякими країнами Європи, куди почалися поставки кави Мокко. Саме цей період ознаменований найбільшим розквітом порту як головного кавового торгового центру. Розквіт збігся за часом із загальним економічним підйомом країни, яку з цього часу стали називати Щаслива (від & # 171; йама & # 187; & # 8212; щасливий). Примітно, що до кінця XVII століття світ отримував кави лише з Ємену. Це був той справжній, прославлений кави Мокко (Mocha або Mokka). До середини XVII століття турецькі та єгипетські купці приїжджали в Ємен і отримували кращі зерна. Вони купували сбор просто на деревах, забезпечували його збір і обробку насіння. Кава готували сухим способом, т. Е. Висушували на сонці.
Араби надзвичайно пишалися новим напоєм і тримали в таємниці секрет його приготування. Вивозити невисушені зерна з країни було заборонено. Цей захід здійснювалася для того, щоб жодна зернина, здатне дати паросток, не потрапило в руки чужинців, яким заборонялося навіть відвідувати кавові плантації.
Близько 1650 року мусульманському пілігрими на ім'я Баба Будан вдалося роздобути сім зелених кавових зернышек і таємно вивезти їх в район Чікмагалхур (Південна Індія). З цього насіння виросли відмінні кавові дерева, які поклали край початок вирощування кави в цій країні.
Уже близько 1690 року голландці придбали насіння в Індії, і до кінця століття заснували кавові плантації на островах Ява і Суматра. Через кілька років саме голандци перетворилися в головного постачальника кави в Європу. В першу чергу це відбулося, завдяки зусиллям голландської Ост-Індійської компанії, а порт Амстердам став одним з найважливіших центрів світової торгівлі кавою.
З цього моменту починається швидкий занепад єменської кавовій торгівлі.