- Темпер & # 8212; спеціальний прес для трамбування меленої кави перед приготуванням еспрессо в ріжкової кавоварці. Один з інструментів бариста. Буває різних розмірів, з плоскою або овальної основою, виготовлений з різних матеріалів. Від якості темпера і правильності його використання багато в чому залежить смак приготованого напою.
Зміст
|
Вікіпедія
Темпер (англ. tamper) – небольшой шматок спеціально обробленого і оформленого металу, в гіршому випадку пластика, який використовується в процесі приготування еспрессо. Темпер застосовується для трамбування меленої кави в портафільтр кавомашини. Темпер & # 8212; обов'язковий атрибут будь-якого бариста. Одними з кращих вважаються темпери ручної роботи.
Для чого потрібен темпер
Одна з найважливіших речей у приготуванні еспрессо – це стабільність смаку кави від чашечки до чашечки. А однією з разумов стабільності смаку є однакова по зусиллю пресування кави (Темпінг), що створює достатню ущільнення меленої кави в холдері. Після наповнення портафільтра (сита в холдері) кави, перед тим як вставити ріжок в кавоварку, необхідно ущільнити мелену каву. Саме для цього існує темпер & # 8212; найважливіший аксесуар бариста.
трамбуємо кави темпером, необхідно намагатися трамбувати сильніше, щоб вода довше проходила через каву, витягуючи таким чином більше ефірних масел, смакових і ароматичних речовин. Якщо не пресувати кави, вода пробіжить дуже швидко, що неминуче призведе до слабкого, кислого і водяниста еспресо.
Якими бувають темпера
Темпера бувають різними за формою і матеріалом, з якого виконуються.
Плоска або овальна база
темпера випускають з плоскою поверхнею і з закругленою. Існує безліч думок про те, яка форма основи темпера краще. Вважається, що американці схиляються до овальної, європейці & # 8212; до більш плоскою. На практиці доведено що овальна база краще підходить до одинарному портафільтр, а плоска & # 8212; до подвійного. Професіонали, як правило, користуються темперою з овальної основою. Основне завдання бариста при пресуванні & # 8212; домогтися однорідного тиску по всій площині кави в портафільтр, а темпер з якою основою для цього використовувати & # 8212; справа смаку і зручності.