РОЗЧИННА КАВА

269

  • Розчинна кава & # 8212; стійке словосполучення, що застосовується до кавового порошку, який при розчиненні у воді утворює кавовий напій.

Цей напій значно поступається за своїми смаковим і ароматичним якостям натуральній каві, відрізняється також за хімічним складом & # 8212; розчинна кава піддається впливу агресивного зовнішнього впливу. Найчастіше для виробництва розчинної кави використовують непридатні для продажу, зіпсовані або деформовані кавові зерна.

Зміст

  • 1 Вікіпедія
  • 2 Малий академічний словник
  • 3 Словник споживача
  • 4 Переваги і недоліки розчинної кави
    • 4.1 переваги розчинної кави:
    • 4.2 Недоліки розчинної кави
  • 5 Основні способи виробництва розчинної кави
    • 5.1 Порошкоподібний (порошковий) кави
    • 5.2 Гранульований (агломерований) кави
    • 5.3 Сублімований (& # 171; фриз-драйд & # 187;)
  • 6 Поява і поширення розчинної кави
  • 7 Маркування розчинної кави
  • 8 Посилання

Вікіпедія

Розчинна кава – це напій, що отримується з смажених зернышек кавового дерева. За допомогою різних технологічних процесів кави зневоднюється і перетворюється в порошок або гранули. Після додавання гарячої води виходить напій, близький до смаку до натуральної кави. У деяких марках розчинної кави, крім власне дегідратації, здійснюється ще й видалення кофеїну – зменшення вмісту кофеїну.

& nbsp;

Малий академічний словник

розчинний
-а, -е; -рі? м, & # 8212;
а, -о. Піддається розчиненню.
Розчинні солі. Розчинна кава.

Словник споживача

Розчинна кава – кавовий напій, вироблений з натуральної кави і не вимагає традиційних способів приготування. При виробництві розчинної кави намагаються зберегти смак, запах і тонізуючі властивості натуральної кави. Головна його перевага – простота і швидкість приготування, а також більший термін зберігання, в порівнянні з меленою кавою або кави в зернах.

Винахідник розчинної кави – японський вчений Саторі Като. Він розробив основний принцип виготовлення єтого напою в 1901 році. Принцип промислового виробництва розчинної кави був розроблений англійським хіміком Д. К. Вашингтоном в 1906 році. А вже в 1909 році на ринок вийшла перша комерційна партія розчинної кави & # 8212; «Red E Coffee».

Першою по-справжньому популярною маркою розчинної кави став кави Nescafe фірми Nestle. Після Другої світової війни цей продукт завоював широку популярність спочатку в США, а потім і в усьому світі.

Переваги та недоліки розчинної кави

Переваги розчинної кави:

  1. швидкість приготування
  2. більший термін зберігання (натуральна кава внаслідок випаровування кавових масел досить швидко втрачає запах).

Недоліки розчинної кави

  1. Основний недолік – значно слабший, ніж у натурального, запах. Виробники дорогих марок кави борються з цим за допомогою штучних або натуральних кавових масел, які вони додають в продукт.
  2. Смак розчинної кави досить очень відрізняється від натурального, особливо у дешевих сортів.
  3. У розчинній каві вміст кофеїну в процентному співвідношенні менше, ніж у натурального і гіркий элемент смаку більш помітний.
  4. Для виробництва розчинної кави зазвичай використовують кавові зерна найнижчої якості (кращі зерна залишають для продажу). Також в процесі виробництва іноді використовує небажаний осад, що залишився після збирання врожаю.

Основні способи виробництва розчинної кави

Порошкоподібний (порошковий) кави

порошкоподібний (порошковий) розчинну каву & # 8212; найстаріший і найдешевший з промислових способів отримання розчинної кави. Цей спосіб був єдиним з 1910 року і до початку Другої світової війни. Технологічно процес добування розчинної кави виглядав так: сирої кави проходив чистку, після чого його обсмажували. Обсмажені кавові зерна дробили до розміру 1,5-2 мм, завантажували в спеціальні батареї, де вони оброблялися гарячою водою під тиском в 15 атмосфер протягом 3-4 годин. Потім, отриманий екстракт охолоджували, фільтрували і висушували гарячим повітрям.

На сьогоднішній день удобно всі відомі виробники продовжують випускати порошковий кави. В главному через його дешевизну. Порошковий кави найчастіше продають в жерстяних упаковках (& # 171; Реал кафе & # 187 ;, & # 171; Нескафе Бразер & # 187 ;, & # 171; Голден Бразил & # 187 ;, & # 171; бразилиана плантейшн & # 187 ;, & # 171; бразилиана голд & # 187;), хоча можливі й винятки (Чібо фемілі & # 187 ;, & # 171; Якобі еврідей & # 187;).

& nbsp;

Гранульований ( агломерований) кави

Гранульований кави – це вже не порошок, а кава, збитий в дрібні грудочки. Для його отримання вже готовий кавовий порошок знову зволожують і збивають в гранули за допомогою пари. Під впливом мощного тиску молекулярна структура зерна змінюється: розчинність такої кави підвищується, його колір стає більш насиченим, але запах і смак погіршуються.

Завдяки своїй більшій розчинності, гранульований кави поступово витісняє порошковий. Найвідоміші марки гранульованої кави & # 171; Нескафе класик & # 187 ;, & # 171; Максвел хауз & # 187 ;, & # 171; Якобі максима & # 187 ;, & # 171; Фолджерс екстра мокко & # 187 ;. & # 171; Мокко на ексеплент & # 187 ;, & # 171; ГРАНДОС класик & # 187;.

Сублімований (& # 171; фриз-драйд & # 187;)

< p> Сублімація (від латинського sublimatio – «піднесення, піднесення») & # 8212; найновіший і найдорожчий способ виробництва розчинної кави, що дозволяє по максимуму зберегти всі вихідні властивості натуральної кави. Технологія така: дуже міцний кавовий настій заморожують до температури -40С, лід перетворюється в пару – випаровується – минаючи рідку фазу. А кава залишається у вигляді кристалів. Вакуум дозволяє зневоднювати кавові кристали і надавати сублімований кави більш узкий смак і запах, ніж у інших видів розчинної кави.

Поява і поширення розчинної кави

Розчинна кава був винайдений в 1908 р, американським винахідником японського походження Саторі Като, який адаптував винайдену їм технологію розчинного чаю для кави. Зробив він це на замовлення якоїсь американської компанії. Пізніше саме американці розповсюдили розчинну каву по світу, а під час Другої світової війни розчинна кава був частиною раціону американських військ.
У 1909 розчинна кава з'явився на широкому ринку під назвою “РЕД-І-Коффі”, завдяки винаходу англійця Джорджа Константа Вашингтона, який живой в Гватемалі. 1-го разу, чекаючи в баре дружину, він зауважив кавову пил на срібній ложці – конденсат кавових парів. І незабаром винайшов технологію її навмисного приготування.
Сучасний розчинна кава був винайдений в 1938 році в Бразилії. Країна опинилася необхідністю законсервувати надлишки кавових зернышек. Дилемму вирішив швейцарський хімік Макс Моргенталлер. Саме його називають батьком підбадьорливого розчинного напою.
Якщо вірити статистиці, більша частина людства сьогодні вживає саме розчинна кава.

& nbsp;

Маркування розчинної кави

  • При покупці банки розчинної кави слід враховувати його маркування.
  • Якщо етикетка червоного кольору, або ж на упаковці присутня червона плямка, таку каву вважається міцним і рекомендований для ранкового вживання.
  • етикетка зеленого або синього кольору (а також відповідне пляма на упаковці) говорить про меншу міцності. Такий вид кави можна вживати також в денний або вечірній час.
  • Якщо на упаковці не вказано склад продукту, мається на увазі, що продукт складається з сто процентов натуральної кави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close
Coffeepedia © Copyright 2021. Всі права захищено.