- Посуд & # 8212; збірне поняття, що означає всю їдальню або кухонне начиння.
Зміст
|
Вікіпедія
Посуд – узагальнена назва предметів побуту, які використовуються для приготування, прийому і зберігання їжі. Весь посуд може бути розділена на кілька категорій:
- Предмети для сервірування столу: тарілки, миски, миски, блюда, салатниці, чашечки, кружки, піали, стакани, чарки, келихи, стопки, блюдця, підстаканники;
- Вироби для приготування їжі: каструлі, сковороди, сотейники, шумівки;
- Судини для зберігання їжі.
Історія
З незапам'ятних часів людство користувалось тими чи іншими видами посуду. Спочатку посуд виготовлялася переважно з глини – самого доступного в обробці, жароміцного і стійкого до рідини матеріалу. Надалі з IV-VI століть до н. е. почала з'являтися чавунна, пізніше мідний посуд. Необхідність замінити глину як основний матеріал для виготовлення посуду з'явилася з переходом від приготування їжі на відкритому вогні, на вугіллі або в печі до використання виручених панелей (конфорок). Уже пізніше, в 20 столітті з'явилася посуд з нержавіючої сталі. В кінці 50-х років 20 століття з'явилася і виключно популярна в наші дні посуд з антипригарним покриттям.
Слово «посуд» прогуляться від давньоруського «суд '», що позначає судину, посуд. Споріднені слова використовуються в багатьох мовах слов'янської групи.
Вікісловник
Морфологічні та синтаксичні властивості
по-су? -Так
Іменник, жіночий рід, 1-е відмінювання (відмінювання 1a за класифікацією А. Залізняка).
Приставка: по-; корінь: -суд-; закінчення: -а.
відмінок | од. ч. | мн. ч. |
---|---|---|
Їм. | посуд? да | посуд? ди |
посуд? ди | посуд? д | |
д. | посуд? де | посуд? дам |
В. | посуд? ду | посуд? ди |
Тв. | посуд? дою, посуд? дою | посуд? дами |
пр. | посуд? де | посуд? дах |
& nbsp;
Семантичні властивості
Значення
- узагальнена назва кухонного начиння & # 8212; судин і ємностей для зберігання або приготування їжі, пиття, а також побутових виробів для прийому їжі. ? Мать произнесла йому, щоб він нарешті вимив посуд.
- скляна або пластикова тара, в якій продається продукт. ? На ціннику була зазначена ціна 1-го кілограма соняшникової олії без вартості посуду .
- хім. ємність для зберігання рідин і сипучих речовин. ? Миття хімічного посуду – важливий навик будь-якого хіміка-аналітика.
Гіпероніми
- начиння
- тара, ємність
- ємність
фразеологізми
- банку, пляшка, стакан, кружка, тарілка, блюдо, миска, каструля, чавунець, сковорода , кавник, ложка, виделка, ніж
- банку, пляшка
- каністра, пробирка, реторта, бюкса, пробірка, мензурка
Словник Даля
ПОСУД
- Посуд, бджільницьке готові, запасні вулики. Сівши. сх. морське і річкове вітрильне судно, крім самих дрібних човнів, лодок. Сидоров сам господар, у нього своя посуд, судно. Посудина, то ж, в бол. просторому знач. Чи немає посудинки, грибків посолити Посудина водовозная рассохлась. І в багатому домe нечиста посуд є. Будь-яку посуд покривати, хоч лучинкой, щоб біс НЕ вселився. З великою посуду не виллється, а з малої проплеснешь. Варто посудина долблю, в ній кашка нічого варена (вулик з медом).
- Посудний, до посуду относящ., Прнадлежщ. Мисник та посудніца, судніца, поставок, полку або полочнікі, для установки посуду; шафка. Дружина у мисник (будинку), та чоловік у мисник (в шинку).
- посудником перм. бондарі, бондар, обручник, купор, Кадочников, Кадаш. Посуд м. Собіратся. смол. столовий посуд.
Тлумачний словник Ушакова
ПОСУД
посуду, мн. немає, ж.
- собир. Предмети домашнього вжитку для зберігання, приготування або подавання харчових продуктів. Чайний посуд. Столовий посуд. Мідний посуд. Кухонний посуд. Глиняний посуд. Бити посуд. Битий посуд два століття живе . (Приказка)
- Посудина, предмет, в к-рий можна покласти, налити що-н. (Розм.). Візьми угасал в цей посуд. Вино продається з посудом. Здати посуд в аптеку.
- Дерев'яне невелике судно, переважно. вітрильне (обл.).
Тлумачний словник Єфремової
ПОСУД
посуд [посуд] ж.
- Господарська начиння, що служить для приготування, подачі, зберігання їжі, пиття.
- розм. Окремий посудину, в який можна що-л. налити, покласти.
Етимологічний словник
посуд? да діал. також в знач. & # 171; човен & # 187 ;, пн.-зх. (Даль), укр. посуд? да ж., по? суд м., словен. роsо? dа. Пов'язано з сосу? Д, су? Дно.
Класифікація посуду за матеріалом
Скляний посуд
Скло найчастіше використовується для виготовлення предметів сервірування столу. Але крім дуже витончених скляних (і кришталевих) чарок, келихів, ваз, склянок, тарілок, чашок і блюдець часто зустрічаються чайники і каструлі з жароміцного (боросилікатного) скла або ситалла (склокераміки)). Такі каструлі можна полностью спокійно ставити як на плиту, так і в мікрохвильову піч, завдяки їх прозорості Для вас завжди буде видно, в якому стані знаходиться страву, а так як скло є хімічно інертним матеріалом, Ви надійно захищені від зміни смаку або інших черт готується їжі.
Глиняна і керамічний посуд
в цей розділ потрапляють горщики для порційного приготування страв, різноманітні керамічні ємності для гасіння в духовці або мікрохвильовій печі. Серйозним мінусом є неможливість використання переважної більшості этого посуду на варильній панелі.
Фарфорова і фаянсовий посуд
Це, як правило, столовий посуд: тарілки, блюдця, розетки, чашечки, салатниці і т . д.
Чавунний посуд
Чавун – перший метал з якого людство почало робити посуд в промислових масштабах. Проте, посуд з чавуну користується популярністю до цих пір. У чавуну дуже висока теплоємність, що дозволяє посуді розігріватися до високих температур (алюміній за рахунок більш високої тепловіддачі такої температури досягти не може), а це необхідно если мова йде, наприклад, про приготування страв на грилі, у воску або випічки млинців.
Чавунний посуд можна розділити на непокриту і емальований. Непокрита чавунний посуд має властивість іржавіти, якщо залишена вологою, але володіє природними антипригарні властивості. Крім того, при надійно виконаному кріпленні ручки або при чавунної ручці такий посуд має удобно необмеженим терміном використання. Емаль не дозволяє чавуну іржавіти, але при цьому здебільшого губляться натуральні антипригарні властивості посуду, крім того, навіть високоякісна емаль схильна до сколювання, а емаль низької якості, який покривається велика частина недорогий посуду сколюється досить швидко. Посуд зі сколеній емаллю рекомендується відразу припинити використовувати так як навколо місця першого відколу емаль буде відколюватися далі і потрапляти в їжу, а посуд в цьому місці почне іржавіти.
Мідна і латунний посуд
Посуд з міді та латуні в наші дні не користується великою популярністю. Мідь при контакті з харчовими кислотами на повітрі перебегать в розчин, а розчинні сполуки міді надзвичайно токсичні. З іншого боку мідь має найкращу теплопровідність серед металів, з яких виготовляють посуд. З цієї причини вона знайшла застосування в багатошарових днищах для сталевого посуду. В даний час з міді (ретельно облуженной зсередини) роблять посуд для кип'ятіння води (самовари, чайники) а більшу частину решті «мідної» посуду просто покривають міддю зовні для забезпечення привабливого дизайну. Також традиційно джезви (турки) для приготування кави по-східному виготовлялися з міді.
Латунь (сплав міді з цинком), як більш інертний матеріал, більш-менш масово використовується тільки для виготовлення тазів для варіння варення і самоварів.
Посуд з нержавіючої сталі
Посуд з нержавіючої сталі поряд з посудом з алюмінію і чавуну користується найбільшою популярністю. Для виготовлення посуду використовується легована корозійностійка сталь містить не менше семнадцать процентов хрому. Стали, що використовуються для виготовлення посуду можуть бути никельсодержащие (аустенітного класу-немагнітні). До таковых сталей відносяться сталі марок 304 по AISI, яку деякі виробники позначають як 18/10 це аналог стали 12Х18Н9 по государственные стандарты (не совсем корректно, но всё же) Р, марки 201,202, NTK D11 і т. Д. Для виготовлення посуду можуть використовуватися і безнікелеві стали марок 430 (аналог марка 03Х17 по государственные стандарты (не совсем корректно, но всё же)) або як її позначають деякі виробники 17/0, NSSC 180, JFE443CT, JYH21CT і др.относящіеся до феритного классу- магнітні. На ринку присутній величезний вибір посуду з нержавіючої сталі. Основні відмінності між різними брендами і серіями полягає в технічних свойствах місткостей – товщині стінок і товщині теплорозподільчих шару (ТРС). Ємності посуду з нержавіючої сталі виготовляються способом глибокої витяжки з холоднокатаного листа з обробкою поверхні 2В (дзеркальна поліровка) і можуть мати найрізноманітніші форми. ТРС прикріплюється до ємності способом високотемпературної пайки або дифузійної зварювання. ТРС є алюмінієвим або мідним диск укладений в капсулу з нержавіючої сталі, як правило ферритного класу. Це робить можливим використання этого посуду на індукційній плиті. Іноді для більш ефективного використання індукційних джерел нагріву в ТРС вбудовується додатковий сталевий диск з магнітної сталі.
Ручки посуду кріпляться до ємності або способом контактного точкового зварювання, або за допомогою заклепок. Прості вироби, не призначені для використання на плиті виготовляються без ТРС. Для обробки поверхні використовуються два основних види полірування -зеркальная і матова, а також їх комбінація. Посуд з нержавіючої сталі може використовуватися як для приготування їжі, так і для її зберігання. Вітчизняна посуд виготовляється відповідно до государственные стандарты (не совсем корректно, но всё же) 27002-86, імпортна відповідно до EN і іншими міжнародними эталонами. В даний час основна маса «європейських» брендів представлених на ринку проводиться в Китаї, деяка частина в Туреччині, а найдешевші і неякісні в Індії. Особливістю посуду виробленої в цих країнах є те, що тамтешні виробники не обтяжені дотриманням міжнародних стандартів і тому якість таким посудом визначається, як правило, специфікацією імпортера.
Алюмінієвий посуд
Переваги алюмінієвого посуду в хорошій теплопровідності, легкості в експлуатації. Придатна для нанесення антипригарних покриттів. За способом виробництва буває литий і штампованої. Штампована посуд досягає 5 мм в товщину, днище литий посуду починається з 4 мм і доходить до 10 мм. Як правило, чим товще днищі посуду, тим краще в ній розподіляється тепло і тим краще сама посуд, звичайно, необхідно звертати увагу і на свойства антипригарного покриття, нанесеного на посуд. Також виробниками посуду випускається продукція з анодованого алюмінію (anodised aluminium) – алюміній з міцним оксидним покриттям, що отримуються за допомогою електролітичної ванни. У радянські часи практикувався випуск і непокритою алюмінієвого посуду, але так як контакт алюмінію з їжею призводить до хімічної реакції і виділення металу в їжу, на даний момент такий посуд не много зустрічається в побуті.
Посуд з титану
З титану, в силу його меншого, ніж у сталі, ваги, масово виготовляється туристичний посуд. А так як метал має непоганий теплопровідністю останнім часом спостерігаються спроби виготовляти з нього сковороди і казани, проте при використанні на кухні, де вага посуду не має вирішального значення, будь-яких значних переваг перед алюмінієм або сталлю у посуду з титану немає.
Пластмасовий посуд