- Гейзерна кавоварка (Мока, непр. Мокко) & # 8212; один з популярних на сьогоднішній день типів кавоварок, що складається з трьох частин: для води, меленої кави і готового напою. В принцип її роботи закладено приготування кави за допомогою пари.
Зміст< ul> |
Вікіпедія
Мо? ка (італ. Moka) або Мока Експрес, гейзерная – тип кавоварки еспресо, заснованої на принципі приготування кави, під тиском пари.
«Мока» найбільш обширно використовується в Європі, особливо на своїй батьківщині, в Італії, де є національним эмблемой. Кавоварки «Мока» бувають різних розмірів, від однієї до вісімнадцяти 50 мл. чашок. Оригінальна «Мока» зроблена з алюмінію з бакелітовими ручками.
Історія виникненняПерша в світі гейзерная кавоварка (або перколятор під тиском) з'явилася на світ не так издавна & # 8212; на початку 19 століття. Її винахідником вважається паризький ювелір Жак Августин Ганді. У першій кавоварці його конструкції кипляча вода піднімалася по трубці в ручці кавника і кропили кавовий порошок. Через кілька років французький винахідник Ніколя Фелікс Дюран винайшов більш досконалий перколятор, обладнаний внутрішньої трубкою з розширенням на кінці, встановленої в центрі кавоварки. Так виник обширно використовуваний нині кавник гейзерного типу. На верхній частині трубки розміщується сітка-фільтр з кавою.
Перша модель кавоварки гейзерного типу для широкого вживання була створена англійцем сероватом Ремфордом. Французький варіант складався з двох судин, які ставилися один на інший і з'єднувалися трубкою. Вода заливалася в нижній відділ гейзерних кавоварок, а мелену каву засипали в верхній, з ситечком на дні. Після чого кавоварку ставили на вогонь. Нагріваючись, вода піднімалася під тиском через трубку, зрошувала кави і просочувалася в нижню ємність кофейника. Цей процес повторювався багаторазово, до тих пір, поки кавоварка стояла на вогні. В результаті виходив дуже міцну каву, проте запах і смак його удобно зникали.
Гейзерна кавоварка, винайдена Ремфордом представляла з для себя високий металевий чайник, всередину якого містився вкладиш з ситечком і трубкою, що доходила до дна. Мелена кава насипали на ситечко, а воду заливали в чайник. Процес заварювання виглядав так само, як і у французькому варіанті.
Трохи пізніше кавоварка гейзерного типу була вдосконалена: в ній поєднали краще від обох винаходів. У новій кавоварці виникло поділ на 3 відділи – для води, кави і готового напою. Тепер вода проходила через каву тільки один раз і збиралася в окремій посудині. Такий способ значно поліпшив смакові і ароматичні якості кави, приготованого гейзерним методом.
Саме в такому вигляді гейзерная кавоварка дійшла і до наших днів. При этом, сучасні моделі гейзерних кавоварок мають куди більше можливостей, ніж їх попередниці.
Як виглядає гейзерная кавоваркаЗа зовнішнім виглядом гейзерні кавоварки нагадують звичайні фарфорові кавники. Перший тип гейзерних кавоварок не вимагає електрики, їх просто ставлять на плиту. Иному типу необхідне підключення до мережі. Але все гейзерні кавоварки працюють за одним принципом.
Гейзерні кавоварки складаються з металевої судини і спеціальних роздільників, які відокремлюють воду від меленої кави. Холодну воду заливають в нижній відсік. При кипінні, вода піднімається і проходить через мелену каву. У деяких кавоварках ця процедура повторюється кілька разів. Але в гейзерних кавоварках найвищої якості такої оборот води відбувається тільки один раз.
Гейзерні кавоварки можуть бути або зі скляною кришкою, або повністю металевими. Також випускаються кавники гейзерного типу з термостійкого скла. Це дозволяє спостерігати за процесом перетворення води в каву і просто визначити момент закінчення процесу.
Як вибрати гейзерну кавоваркуПри виборі гейзерній кавоварки варто звернути увагу на наступне:
- обьем і розмір гейзерній кавоварки також важливий, як і для крапельної. За один раз в ній можна зварити рівно стільки порцій кави, скільки вказано в інструкції.
- ручка кавоварки виновата бути виготовлена з термостійкого матеріалу;
- важлива наявність індикатора заповнення & # 8212; він показує кількість води в апараті та необхідність її долити;
- кришка кавоварки не виновата нагріватися. На ній також повинні бути встановлені шарнірами, що дозволяють просто і швидко зняти її для перевірки рівня кави і води.
Як приготувати каву гейзерним методом
- У нижній резервуар налийте води до обмежувальної риси.
- Засипте в фільтр відповідну кількість меленої кави.
- Ретельно закріпіть всі частини, щоб кава при приготуванні чи розпилювати.
- у залежності від типу кавоварки, поставте її на вогонь або включите в розетку.
- Через 5 хвилин насолоджуйтеся готовим напоєм.
Тонкощі приготування кави гейзерним методом
- Найкраще підійде для гейзерній кавоварки кави середнього помелу. Або суміш середнього і большого помелу в рівних частках. Тоді напій виходить більш ароматним.
- Гейзерна кавоварка дозволяє заварювати не тільки каву, але і чай і травок'яні збори, за тією ж технологією.
- Все частини кавоварки, що контактують з кавою слід мити після використання з миючим засобом у теплій воді. Саме мити, но не обполіскувати, інакше до смаку кави з часом буде домішуватися смак згірклого жиру та накипу.