Кава по-ірландськи (Irish Coffee, айриш-кава) — класичний кавовий напій з алкогольными напитками. До його складу зазвичай заходить кава, віскі, натуральні жирні вершки, тростинний цукор. Був винайдений в холодну пору року в барі ірландського аеропорту Шеннон, пересадочному пункті для більшості літаків, що летять в Америку.
Вікіпедія
Кава по-ірландськи – кавовий напій, який також можна віднести до категорії коктейлів з вершками.
Склад
- Гарячий чорний кави 4/5
- Ірландський віскі 1/5
- 1 чайна ложка цукру
- 2 столові ложки збитих з цукром вершків
Або
- 45 мл ірландського віскі;
- 30 мл вершків;
- 90 мл гарячого міцної кави;
- 1 ч. ложка нерафінованої цукру.
Приготування
Існує кілька варіантів приготування кави по-ірландськи. Ось деякі з них:
- Гарячу чорну каву вливають в спеціальний скляний посуд ємністю близько 150 см . У нього додають цукровий пісок, який розмішують ложкою до повного розчинення цукру. Потім в стакан вливають віскі і прикрашають напій збитими вершками, переклавши їх на поверхню кави «шапкою». Цей же коктейль, можна приготувати, замінивши віскі темним ромом або коньяком. Тільки назва такого напою буде іншим.
- У високий Айріш-келих кладеться цукор, наливається віскі, ця суміш нагрівається над відкритим вогнем. Коли цукор розтане, віскі можна підпалити. Потім додається кави і обережно, по задній поверхні ложки вливаються вершки. Вони повинні залишитися на поверхні напою.
- Келих на широкій ніжці або стакан ємністю 300 мл добре прогрівають. У нього вливають 200 мл гарячої чорної кави. Додають цукор і помішують напій, поки цукор не розчиниться. Після цього додають віскі і, по лезу ножа, акуратно вливають густі вершки, щоб зверху утворився густий шар.
Виникнення кави по-ірландськи
На початку двадцятого століття пасажири перетинали Атлантику нема на боїнгах, а на гідролітаках, здатних у разі нестачі палива або виниклих неполадок сісти на воду. Салони таких гідролітаків були загерметизовані і не опалювалися. А сам політ тривав до вісімнадцятої години … У 30-40-ті роки найважливіший транзитний вузол трансатлантичних авіаліній був розташований на водах у портового містечка Фойнс, що в графстві Лімерик. Для зручності мандрівників і, щоб скрасити тривалі години чекання, британська авіакомпанія BOAC відкрила в аеропорту кафе. Після відвідин Шеннона Імон де Валера, тодішній прем’єр-міністром Ірландії, виникла необхідність в ресторані першого класу – з національною їжею і напоями. Його шеф-кухарем став Джозеф Шерідан. Саме він вперше спробував додати ірландський віскі в каві, створивши абсолютно новий напій. На згадку про народження кави по-ірландськи, на стіні цього бару встановлено меморіальну дошку. Щорічно 19 липня жителі Фойнс влаштовують день ірландського кави – бариста з усього світу змагаються в мистецтві приготування «легенди», а місцевий музей авіації вшановує винуватця торжества феєричним парадом. В Наприкінці 1952 американець Джек Келлер спробував відтворити оригінальний рецепт ірландського кави з бару в Шенноне. Найбільшою заковика в його приготуванні виявилися вершки. Irish Coffee і сьогодні – дуже примхливий коктейль, коли справа стосується вершків. Наповнення аерозольних балончиків для нього штучно, рідкі магазинні вершки – занадто рідкі. Тільки справжні жирні вершки, настояні 48 годин, і потім збиті до потрібної кондиції, підходять для Айріш-кава.
В КУЛЬТУРІ
«… Небагато знайдеться барів, де тримають під рукою все необхідне для кави по-ірландськи. Занадто клопітка справа. Потрібно безліч збитих вершків і меленої кави, холодильник, змішувач, запас спеціальних скляних посудин, вигнутих вісімкою, шеренга електричних плиток і – найдорожче – сила-силенна місця за стійкою, щоб все це розмістити. Привчаєшся постійно тримати під рукою готові стакани, а значить, використовуєш кожну вільну хвилинку, щоб засипати в них цукор … »© Ларрі Нівен, повість« Четверта професія ».