КОФЕЇН

494

КОФЕЇН

Молекула кофеїну .
3D модель.

  • кофеі? н (caffeine) – хімічна сполука, що міститься в каві, чаї, інших рослинах . Його добувають або природним шляхом або синтетично. Кофеїн надає і стимулюючу і гальмівну дію на організм, в залежності від дозування.

Зміст

  • 1 Вікіпедія
  • 2 Вікісловник
    • 2.1 Морфологічні та синтаксичні властивості
    • 2.2 Семантичні властивості
      • 2.2.1 значення
      • 2.2.2 Гіпероніми
  • 3 Науково-технічний енциклопедичний словник
  • 4 Енциклопедія Кольєра
  • 5 Словник синонімів
  • 6 Як отримують кофеїн
  • 7 Як відбувається видалення кофеїну кави
  • 8 Вікіцитати
  • 9 Посилання

вікіпедія

кофеіїн – алкалоїд (пурин № 7 – caffeine), міститься в таковых рослинах, як кавове дерево, чай (кофеїн, що міститься в чаї або екстрагований з нього, іноді називають теїн), мате (його іноді називають матеин), гуарана, кола, і деяких інших. Також проводиться синтетично. Міститься в різних напоях, в малих дозах надає стимулюючу дію на нервову систему. У величавых дозах викликає виснаження. У дуже же величавых дозах (среднесмертельная доза 10 грам) викликає погибель.

Вікісловник

Морфологічні та синтаксичні властивості

Ко-фе-і? Н </p >

Іменник чоловічого роду, 2-е відмінювання (відмінювання 1a за класифікацією А. Залізняка).

Корінь: -кофе-; суфікс: ин -.

Падіж од. ч. мн. ч.
Їм. кофеі? н кофеі? ни
кофеі? на кофеі? нов
Д. кофеі? ну кофеі? нам
В. кофеі? н кофеі? ни
Тв . кофеі? ном кофеі? нами
Пр. кофеі чи ж не </td > кофеі? нах

Семантичні властивості

значення

  1. Хім. органічна речовина, що міститься в зернах Кава, листі чайного куща, горіхах кола і в деяких інших рослинах; діє збуджуюче на центральну нервову і серцево-судинну системи; застосовується в медицині як стимулюючий засіб, при наркотичних отруєннях та ін.? Зерна Кава зі зниженим вмістом кофеїну.

Гіпероніми

  1. Алкалоїд

Науково-технічний енциклопедичний словник

КОФЕЇН (C8H10N4O2), білий, гіркого смаку алкалоїди, що містяться в Кава, чай і інших речовинах, наприклад, в рослинах какао і падубок. У напоях він діє як м’яке, нешкідливе стимулюючий і сечогінний засіб, проте в надмірних дозах може викликати безсоння і маячний стан.

Енциклопедія Кольєра

Психоактивну стимулюючий засіб з гірким смаком, без запаху. Його дія проявляється дуже швидко, вже через кілька хвилин після вживання. Здійснюючи вплив на центральну нервову систему (головний і спинний мозок), кофеїн прискорює і посилює дихання, серцеві скорочення, прискорює обмін речовин, надає відчуття бадьорості, знімає сонливість і втому. Також він має сечогінну дію і стимулює звуження кровоносних судин & # 8212; це визначає його здатність полегшувати головні болі (якщо їх причиною було розширення кровоносних судин голови). Також кофеїн підвищує м’язовий тонус і покращує координацію рухів. У величавых дозах, наприклад в кількості, що міститься в чотирьох чашечках кави, випитих протягом недлинного часу, кофеїн викликає занепокоєння, безсоння, дратівливість і головні болі.

Люди, які часто вживають більше п’яти чашок кави в день, очень звикають до кофеїну. Переставши його приймати, вони можуть відчути симптоми відміни: запаморочення, дратівливість, головні болі і слабкість. Кофеїн виводиться з організму протягом декількох годин, тому його пряму дію недовго. Існує версія, ще не доведена, що тривале споживання кофеїну у високих дозах може викликати підвищений кров’яний тиск, ішемічну хворобу серця та деякі вроджені дефекти у потомства.

Кофеїн зустрічається в багатьох популярних напоях. У чашці звичайного Кава & # 8212; близько 100 мг кофеїну (в порівнянні з менше 5 мг в чашці декофеїнізованої); в склянці чаю або если & # 8212; близько 50 мг; а чашечка какао містить близько 10 мг.

Словник синонімів

Кофеїн , ім., к-ть синонімів: (8)
1. алкалоїд
2. гуаранін
3. каффеін
4. коффеін
5. ліки
6. метілтеобромін
7. теїн
8. фермент

Як отримують кофеїн

Кофеїн — алкалоїд з формулою C8H10N4O2; його хімічна назва & # 8212; 1,3,7 & # 8212; триметилксантин. У промисловості його отримують трьома методами: виділенням з смажених кавових зернышек, в яких міститься 0,75-полтора процента кофеїну; екстракцією з чайної пилу, тобто перемелених чайного листя, що містять 1,5-три с половиной процента кофеїну; екстракцією з горіхів если, містять близько два процента кофеїну. Крім того, він може бути отриманий хімічним шляхом з сечової кислоти або метилированием теоброміну. Кофеїн підсилює дію аспірину та інших анальгетиків і разом з ними нередко заходить до складу ліків, що продаються без рецепта.

Як відбувається видалення кофеїну кави

декофеинизации підлягають зелені кавові зерна. Існує кілька способів видалення кофеїну, але всі вони починаються однаково: зерна замочують у воді, органічних розчинниках (найбільш поширені етилацетат і метиленхлорид), зріджених CO2 і ін. Рідинах до моменту, поки не відкриються пори і дію кофеїну НЕ ослабне. В результаті замочування кавове зерно набухає і збільшується в об’ємі в два рази. Дуже нередко процес видалення кофеїну супроводжується втратою смакових і ароматичних якостей. Щоб цього не сталося, оптимальним методом проведення декофеинизации вважається замочування кавових зернышек у воді, поки вони знаходяться на стадії зелених бобів.

Після замочування в гарячій воді, рідина зливають, а зерна знову заливають. На цей раз розчинником. Після розчинника зерна знову заливають водою, на цей раз киплячій (щоб видалити весь розчинник), ретельно полощат і просушівают.Такім чином, процес передбачає обробку Кава паром, його екстракцію, видалення розчинника і вологи. Але як би якісно і яким би методом не був проведений процес видалення кофеїну, в зернах залишається деяка кількість розчинника, що небезпечно для здоров’я.

Тому в 1979 році фірма & # 171; Коффекс & # 187; (Швейцарська) запропонувала новий спосіб видалення кофеїну & # 8212; без використання розчинника. Кавові зерна просто замочують у воді. Таким чином з них видаляється кофеїн. В принципі, цей спосіб є більш досконалою модифікацією початкового варіанту декофеинизации, відкритого ще на початку 20 століття (1903 р) німцем Людвігом Роземус. Цей способ набагато дорожчий, але більш безпечний і дозволяє зберегти смак і запах кавових зернышек. Існує ще кілька методів видалення кофеїну, в тому числі за допомогою стиснутого діоксиду вуглецю (СО2) і разлаганія кофеїну шляхом електролізу. Вони не залишають ніяких слідів в напої і дозволяють зберегти всі його якості.

Вікіцитати

Твін Пікс & # 171; Крізь вогонь & # 187;
– Я не вживаю наркотические вещества.
– Кофеїн – це наркотическое средство. Нікотин – теж.
– Це що за розумник?

& # 171; Врач Хаус & # 187; (Епізод 5 & # 171; Без розуму від любові & # 187;)

Д-р Хаус: кавових стаканчиків немає. Вирішила жити без кофеїну. Добре для дитини.
Д-р Кадді: Стаканчики в іншому відрі, а дитина – в твоєму уяві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close
Coffeepedia © Copyright 2021. Всі права захищено.