ЛАТТЕ

425

Латте (він же латте-макиато) & # 8212; це молочний напій на основі кави еспресо. Готується за допомогою спіненого молока і складається з трьох шарів: молока, кави і молочної пінки. Він має ніжний молочним смаком, подається у високому стакані або Айріш келиху, з ложечкою для пінки.

Латте макиато спочатку був придуманий для дітей з тим розрахунком, щоб, з 1-го боку, дозволити їм пити каву нарівні з дорослими , а з іншого – позбавити дитячий організм від надлишку кофеїну. Напій дуже очень популярний в Центральній і Західній Європі серед всіх верств населення.

З чого складається латте

ЛАТТЕ

У світі кави під словом латте розуміють шаруватий коктейль: еспресо, молоко і не большая кількість молочної піни.

В перекладі з італійського слово латте (Latte) означає молоко . Цей гарячий напій, складається з кави еспресо і молока в пропорції близько 1: 3 & # 8212; три частини спіненого молока припадають на одну частину еспресо.

Напій подається у високому скляному стакані з довгою ложечкою для морозива і соломинкою і складається з трьох шарів, які не змішуються один з одним. Перший шар – гаряче молоко, другий – кава еспресо, останній, верхній шар – висока піна, збита з молока. Еспрессо не змішується з першим молочним шаром завдяки більш високій температурі і більш низької щільності, ніж жирне молоко.

Домогтися необхідної «шаруватості» найпростіше, вливши еспресо в напій останнім, пропустивши його через шар піни. </P >

Як подається латте

Хоч латте & # 8212; кави італійського походження, його сервіровка і подача по всьому світу можуть дуже відрізнятися від італійського оригіналу.

Латте прийнято подавати в Айріш келиху, на блюдце з серветкою (щоб тримати іноді гарячий стакан), в спеціальній чашці величавого об’єму ( як для капучино, тільки більше & # 8212; 300 мл) або у високій склянці з трубочкою.

Традиційно латте подають в спеціальному айриш-келиху. Він має ручку, скло якої повинно бути термостійким для зручності подачі. Обсяг келиха має близько 250 мілілітрів.

В деяких закладах подають так званий гетто латте (ghetto latte) або пляшковий латте. Це означає, що всі інгредієнти напою подаються окремо, а клієнти змішують молоко і еспрессо по своєму смаку, додають за бажанням корицю, шоколад, сиропи або інші приправи.

На основі латте існує безліч шаруватих кавових коктейлів: горіховий латте, айс-латте, латте з корицею, латте з шоколадом і збитими вершками, лате з морозивом. Будь-які сиропи, призначені для приготування кавових коктейлів (крім цитрусового, так як через нього скисає молоко) можна також сміливо додавати в напій.

Найбільш вдалим вважається поєднання кави латте і сиропу з чорною смородиною. Можна приготувати також алкогольний коктейль – наприклад, латте з амаретто або латте з ромом. Особливо вишуканим латте виходить при додаванні 10-15 мл лікеру Бейліс (Baileys).

Італійці вважають за краще пити латте, як і інші кавові напої з молоком, з ранку. Як не чудно, але в самій Італії латте не настільки популярний, як в інших країнах Європи, – надто вже італійці люблять міцну чорну каву. Американці вживають латте у величавых дозах, порція латте в Старбаксе, наприклад, може досягати обсягу в 600 мл.

Рецепт класичного латте

  1. Приготуйте стандартну порцію класичного еспресо;
  2. Збийте в пітчер за допомогою пари 150-170 мл молока. При цьому піна для латте виновата бути більш пишною і повітряної, ніж піна для капучино;
  3. Перелийте вспененное молоко в келих, потім повільно, тонкою цівкою влийте в нього еспресо.

Якщо всю функцию виконати акуратно, шари кави і молока не змішаються і у Вас вийде апетитний шаруватий кавовий коктейль. Його іноді також називають латте-макіатто (Latte Macchiato, вимовляють також як лате-макиято, латте-мачіято і так далі). При правильній консистенції збитого молока і правильній температурі еспрессо, шари повинні чітко відокремлюватися. Саме чітке відділення трьох шарів вважається першим показником якості латте макіато. Якщо у Вас недостатньо досвіду або відсутній професійний посуд та аксесуари для відділення шарів піни, молока і еспрессо, можна використовувати ложку.

Відмінності латте від капучино

В сучасному світі складно знайти людину, яка жодного разу за все своє життя не пробував латте або ж капучіно. Однак далековато не кожному відомо відмінність між ними. Також багато припускаються помилки в слові «капучино», вважаючи, що в ньому присутні подвоєні букви. У той же час, в слові «латте» наголос завжди залишається на першому складі.

Найголовнішим різницею між капучино і латте є в першу чергу те, що друге не є кава. Насправді, латте – лише кавовий напій, іноді його також називають коктейлем. З цього може випливати, що обсяг кави в капучино куди більше від усього напою. Якщо орієнтуватися на класичний рецепт для латте, який ми обрисовали вище, на порцію еспресо потрібно дві порції молока (також може використовуватися молочна піна). Для капучино кожен інгредієнт має однакові пропорції.

ЛАТТЕ

Пропорції молока і еспрессо в капучино і латте.

Навіть пінки у них різні. Звичайно, молочна пінка в будь-якому випадку виновата мати однорідну консистенцію і не мати повітряних бульбашок. Але суттєва різниця в тому, що для капучино використовується більш густа пінка. Если пінка не опадають при попаданні на неї цукру, це означає, що даний напій приготований верно.

Проте, подібності в обох напоїв все ж є. А саме – спосіб їх приготування. Для початку наливається порція кави, далі додають молоко. Попередньо його необхідно підігріти до певної температури. Зазвичай це близько шістдесяти градусів.

Спосіб подачі також різниться у кожного виду кави. Для капучино зазвичай використовують чашечки на 180 мілілітрів, не більше. За допомогою этого обсягу виходить кращий баланс між молоком і еспрессо. Для того, щоб молока вистачало на весь кави, краще використовувати такі чашечки, у яких верх має розширення.

Як для латте, так і для капучіно прийнятна однакова температура не вище сімдесяти градусів. Додаючи до напою збите молоко, за допомогою нього можна створювати різноманітні візерунки на поверхні. Існує особлива техніка, яка носить назву латте-арт.

У висновку можна зробити висновок, що подібності між двома видами лише в способі приготування. Все інше – зовсім по-різному.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close
Coffeepedia © Copyright 2021. Всі права захищено.