Робуста

267

Кава робуста (robusta), має й іншу назву & # 8212; конголезький кави. Це один з двох найбільш популярних і значимих сортів кави (після арабіки). Має стійкий гіркуватий присмак, через що його нередко змішують з іншими сортами для додання оригінальних смакових якостей.

Робуста є кавове дерево висотою від двох до 10 метрів. Цей вид кавових дерев росте в екваторіальних лісах Африки і Азії. Слово «робуста» перекладається як «сильний», так як зростає в таковых умовах, в яких арабіка прижитися не може. До порівняння кавових видів ми повернемося нижче.

Зміст:

  • Історія і походження сорту;
  • Відмінності робусти від арабіки;
  • Унікальні смакові свойства.

у цього сорту більші листя, ніж у арабіки, а квітки біло-рожеві. Плоди дозрівають 10-12 місяців, і діаметр плоду в результаті виходить більше, ніж у арабіки на 0,5-0,7 сантиметра.

Дегустатори відзначають, що його смак гірше, ніж у арабіки. Але є у цього виду кави і переваги: ​​він менш схильний до різних захворювань і невимогливий до складу грунту і температурному режиму. Крім того & # 8212; він дешевше.

Історія і походження сорту

 Робуста

Кавове дерево робуста було відкрито лише в 1860 р неподалеку від озера Вікторія, в Уганді. Сам кави поширився з початку 20 століття, після спустошливого знищення плантацій арабіки хворобою, званої Листова іржа. У 1900 році дерево було вперше привезено на Яву з Конго, і в даний час стало важливою господарської культурою для багатьох тропічних країн. Дерево стійке до хвороб і більш урожайно ніж арабіка.

Його плантації розташовуються головним чином на нижніх частинах схилів, де не виживає більш вибаглива арабіка. Деревам потрібно теплий вологий клімат, вони добре ростуть на нижніх схилах і в равнинах при середньорічній температурі 22-26 градусів за Цельсієм і хорошою вологості. Дерево гине при температурі нижче +10 градусів, тому їх вирощують в главному в Азії і Африці. Найбільшим виробником робусти вважається В'єтнам. Що цікаво, в Колумбії і Коста-Ріці їх вирощування заборонено законом.

В одичавшему вигляді кавові дерева робусти можуть досягати у висоту 10 метрів. Для промислового вирощування їх обрізають: кавове дерево формують у вигляді невеликого деревця або куща. Квіти & # 8212; ніжно-рожеві, листя досить великі в діаметрі, а плоди округлі, в коричневих, зеленуватих або сіруватих тонах.

Робусту вельми просто вирощувати. Вона не пред'являє особливих вимог ні до клімату, ні до розташування плантації, ні до складу грунту, дуже добре переносить як перезволоження, так і посуху. Вона отлично росте при сильних коливаннях температури, хоча і вельми теплолюбива, дуже стійка до хвороб, рідко уражається шкідниками. До того ж вельми просто розмножується & # 8212; укоріненням живців.

Кавові зерна дозрівають приблизно 9-11 місяців. У рік з 1-го плантації кавових дерев виробники збирають від 12 до 15 врожаїв. Кількість врожаїв, які дає кавове дерево в рік, залежить від техніки догляду за кавовими деревами, клімату і розташування плантації.

Через те, що робуста ординарна у вирощуванні, просто розмножується і дає таку велику кількість врожаїв, вирощувати її досить вигідно. І це навіть при тому, що вона коштує дешевше, ніж арабіка.

Торгівля цим сортом проводиться на кавовій біржі Лондона. Одиницею ваги кави є тонна. Грошовою одиницею, яка використовується при розрахунках за робусту, є англійський фунт стерлінгів. Найбільші склади кавових зернышек цього сорту кави розташовані в Лондоні. Саме з Лондона даний сорт кави починає свою подорож по всьому світу.

Відмінності між робустой і арабікою

Робуста по праву займає почесне друге місце по вживанню в усьому світі після арабіки. Секрет цього простий: він поступається за смаковими якостями. Кава з його зернышек має вельми специфічний сильний смак: гіркота вдається пом'якшити тільки при змішуванні з іншими видами кавових зернышек. Також специфічний смак вдається нівелювати при приготуванні розчинних напоїв. Власне тому в баночках з розчинною кавою ми найчастіше зустрічаємо саме робусту.

Робуста

Зліва зерно робусти, праворуч & # 8212; арабіка.

Однак є цінителі, які віддають перевагу саме смак кавових зернышек робусти & # 8212; гіркий, гострий, навіть, можна сказати, грубий. Кава з цих зернышек виходить таким через особливості сорту, а ще тому, що вони дуже багаті кофеїном. Цю особливість нередко використовують для додання сорту кави особливою фортеці.

Відмінності між арабікою і робустой дуже помітні. У його зернах, в порівнянні з арабікою, майже в два рази більше кофеїну, амінокислот і хлорогенова кислота. Хлорогенова кислота додають до смаку робусти терпку нотку. У арабіки на шестьдесят процентов більше різних масел. Багато ароматичні леткі сполуки, які утворюються в процесі обсмажування, розчиняються в оліях, які виступають на поверхню зерна. При приготуванні напою вони вивільняються і беруть судьба у формуванні яскравого запаху і смаку.

Зелені зерна робусти піддають спеціальній обробці, щоб пом'якшити терпкий смак і гіркота. У величавых господарствах ведеться селекційна робота з виведення нових сортів із зменшеною кількістю кофеїну і поліпшенням смакових якостей.

В главному робусту застосовують для виготовлення комерційних кавових сумішей і розчинної кави.

Смакові свойства сорту

смак кави із зернышек відрізняється від арабіки: якщо смак арабіки м'який, ніжний, то напій з робусти більш грубий, гострий; якщо арабіка немножко, ледь помітно, кислить, то в робусті відчувається гіркота; нарешті, звично маслянистий напій з арабіки виходить більш насиченим і ароматним, ніж рідкий з робусти.

Однак, є у цього кавового сорту особливість, що стала причиною появи певної кількості любителів даного сорту кави, & # 8212; в ньому міститься багато кофеїну (від один процент до два с половиной процента): 100 мл кави з його зернышек фактично містить так звану медичну дозу кофеїну.

Отже, особливості робусти: більший вміст кофеїну в зернах, ніж у арабіки; менш виражений запах кавових зернышек. Його зерна кави зазвичай використовуються в сумішах з арабіки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close
Coffeepedia © Copyright 2021. Всі права захищено.