- SCAE (Скае) & # 8212; Speciality Coffee Association of Europe (Європейська Асоціація Спешілті Кава), основним завданням якої є популяризація кавовій культури, контроль над якістю поставляється кави і збільшення кількості любителів доброї кави по всьому світу.
Зміст
|
Історія організації
Скае була створена в 5 червня 1998 в Лондоні. Серед її засновників & # 8212; представники різних кавових спільнот і просто любителі хорошої кави. Першим Президентом Скае був обраний німець Альф Крамер, який виголосив тим чудом фразу: & # 171; Нас, любителів кави, краще почують разом, ніж окремо. Як бізнесмени ми отримаємо задоволення, спостерігаючи розростання кавового ринку і якісно і кількісно & # 187 ;. Скае взяла на для себя обов'язок здійснення контролю за якістю кави на кожному рівні ланцюжка його твори: від вирощування на плантаціях до упаковки в спеціальну тару. Скае контролює світових постачальників кави, якість обсмажування за встановленими эталонами, транспортування і доставку до кінцевого споживача.
Щоб забезпечити початкову роботу асоціації, знадобилося п'ятдесят ключових членів, які зробили по п'ятсот євро. Чітка структура Скае була затверджена 10 серпня 1998 року. если Європейська Асоціація Спешілті Кава була офіційно затверджена Бюро реєстрації акціонерних компаній Великобританії як приватна компанія з обмеженою відповідальністю на підставі законів Об'єднаного Королівства. На сьогоднішній день існує дві повноправні асоціації Скае & # 8212; в Європі і Америці (американську прийнято називати SCAA або СКАА). Єдине їх відмінність в тому, що кожна враховує особливості свого споживача, європейського або американського, а внутрішня структура, цілі і діяльність у них однакова.
Адміністрація Скае
Оскільки Асоціація міцніла з кожним днем, скоро прояснилось, що вона не зможе довго існувати виключно на волонтерських засадах. Тому було призначено двоє людей (Бетті Етвуд & # 8212; секретар і Лючка дійму & # 8212; глава відділу роботи з членами Скае) для установки системи членства. У січні 2003 року Патрік Бьюлі був обраний виконавчим Деректор Асоціації на тимчасовій основі. Він відмовився від своєї посади в січні 2005 року і це місце зайняв його приймач Мік Уїллер, також на тимчасовій основі. І липні 2003 року Секретаріат переїхав в свій перший офіс в місті Челмсфорд, Ессекс. Згодом цей офіс став занадто малий і в січні 2006 року його перенесли в селище Бікнакр, в тому ж Ессексі.
Діяльність Скае
Для популяризації кавової культури по всьому світу Скае щорічно проводить чемпіонати бариста. Традиційно їх чотири: класичний чемпіонат баріста, чемпіонат з латте-арт, чемпіонат & # 171; кава і алкогольные напитки & # 187; і чемпіонат по кап-Тестінг. У кожній країні, де є представництва Скае проводяться національні чемпіонати, переможці яких їдуть на світовий чемпіонат.
Правила чемпіонатів
Кожен з чемпіонатів має свої особливості.
Чемпіонат бариста
Цей чемпіонат найпоширеніший, але і найскладніший. За його правилами бариста необхідно приготувати за п'ятнадцять хвилин чотири еспресо, чотири капучино і чотири авторських напою на основі кави без використання алкогольным напиткам. У процесі приготування бариста повинен ознайомить суддівську колегію з кавою, на якому він готує. Здесь оцінюється не тільки смак, запах, техніка приготування кави, але і те, як бариста подає для себя. Презентацію оцінюють чотири смакових судді, два технічних і один головний суддя.
Смакові судді оцінюють смаковий, температурний баланс напою та якість подачі. Технічні суди стежать за процесом приготування і дотриманням всіх технічних стандартів. Головний суддя стежить за роботою суддівської бригади і оцінює роботу бариста як з технічного боку, так і з смакової.
Чемпіонат з латте-арт
Кожен участник конкурса повинен приготувати 3 пари напоїв за 8 хвилин . Причому, перед виступом він повинен надати суддям наступні фотографії:
- Фотографія 2-х еспресо-макіатто;
- Фотографія 2-х капучіно;
- Фотографія 2-х авторських напоїв.
Потім учасник готує напої ідентичні тим, що були заявлені на фотографіях. Оцінюють конкурс два смакових судді, два візуальних судді і головний суддя. Здесь оцінюються не технічні параметри приготування напою, як в класичному чемпіонаті баріста, а чистота, швидкість і смак напою. Що стосується авторського напою, то можна використовувати будь-які до додаткові топпинги, будь-які інструменти, якими можна користуватися як пензлем, будь-який посуд: келих, чашечку, блюдечко. Все на розсуд бариста.
Чемпіонат & # 171; Кава і алкогольные напитки & # 187;
Чемпіонат & # 171; Кава і алкогольные напитки & # 187; має також назву & # 171; Coffee in good spirits & # 187 ;. Здесь учасникам потрібно приготувати два ідеальних кави по-ірландськи, за класичними критеріями: у високому бокалі, з використанням натуральних вершків, віскі, тростинного цукру, всього, чого належить. Друга частина завдання – два авторських коктейлю на основі кави, але з додаванням алкогольным напиткам. Все це необхідно зробити за вісім хвилин. Також учасникам важливо прекрасно для себя подати, прекрасно подати. На цьому чемпіонаті технічні параметри не враховуються, враховується тільки смак і робота самого бариста.
Чемпіонат з кап-Тестінг
Це чемпіонат для справжніх професіоналів. Для кожного учасника готується однакову кількість напоїв. Це кава, заварена фільтровим методом і ніяк інакше. У всіх порцій однакова температура, однакова концентрація. Учасник повинен за очень швидкий час визначити з трьох напоїв один зайвий. Наприклад, дві кави приготовлено з однакового ґатунку зернышек, а третій – з іншого. Учасник повинен спробувати всі ці три напої і виділити один. При цьому за правилами чемпіонату ні піднімати ні перевертати чашечку можна. У кожного учасника є своя ложка. Якщо її немає, то організатори обов'язково надають. Потім проходить час, кожен учасник дегустує напої. Хто швидше закінчує, той піднімає руку і вже після того, як останній учасник закінчить, підраховуються результати. Хто більше вгадав, той і переміг.
Стати членом Скае
Щоб стати членом Скае потрібно заповнити анкету на офіційному сайті і внести деяку грошову суму. Її розмір залежить від типу реєстрації: можна зареєструватися як бариста, можна зареєструвати свою компанію, обжарочная фірму, пройти тренерський курс і отримати сертифікат наставника. Належність до Скае дає доступ до перевірених і якісних кавовим ресурсів, контакти з професіоналами кави по всьому світу і статус серед професіоналів та любителів кави.