- Тірамісу & # 8212; італійський сирний десерт на основі сиру маскарпоне. Його унікальність полягає в тому, що тірамісу не пекли в духовці, а готується з перемішаних інгредієнтів. Наголос в цьому слові ставлять як на останній (тірамісу) так і напредпоследній склад (тірамісу). Остаточна версія вимови ні в одному словнику поки не зафіксовано.
Зміст< ul>
|
Вікіпедія
Тірамісу? (Італ. Tiramis ?, дослівно – «принесеш мене») – італійський десерт, що готується на основі сиру маскарпоне. Також до складу входять савоярді (італ. Savoiardi) – сухе пористе печиво, курячі яйця, цукор, кава (краще еспресо), алкогольные напитки (ром, бренді, марсала); зверху десерт прикрашається какао-порошком і тертим шоколадом. Тортик не пекли, по консистенції м'який, як пудинг.
В буквальному перекладі назва «тірамісу» означає «тягни (піднімай) мене вгору» – за однією з версій, через свою високу калорійність. А деякі стверджують, що цей переклад слід розуміти як «підніми мені настрій». І ще є версія, що тірамісу вважають збудливим ласощами (через поєднання кави і шоколаду). Вельможі їли тірамісу перед любовними побаченнями і тому цей десерт і отримав таку назву.
Тірамісу – один з найпопулярніших десертів у світі. Подається не тільки в італійських ресторанах, але і в закладах з іншого кухнею. Існують варіанти і адаптації традиційного рецепту, згідно з якими тірамісу може нагадувати пудинг або кекс. У ряді випадків замість кави використовують інший ароматизатор – наприклад полуничний або лимонний.
Походження назвиТірамісу & # 8212; стовідсоткове італійське блюдо, як спагеті або піца. Версій його походження досить багато. Деякі вважають, що тірамісу був уперше изготовлений в кінці XVII століття в місті Сієна (італійський регіон Тоскана) в честь Величавого барона Cosimo III de Medici. На честь прибуття барона, відомого любителя солодкого, кондитери Сієни, відомі своєю майстерністю, хотіли приготувати щось особливе. Цей десерт був заглавий «zuppa del duca» (герцогський суп). Пізніше рецепт потрапив у Флоренцію, що є на той час культурним центром Європи і куди завдяки діяльності династії Медічі стікалися всі найбільші поети, скульптори, живописцы). З Флоренції десерт потрапив до Венеції, де дуже полюбився куртизанкам. Вважається, що саме вони першими відзначили його збуджуючі властивості і выдумали його сучасну назву, двозначне назву.
Найбільш відома версія приписує винахід десерту ресторану Le Beccherie в італійському місті Тревізо (Treviso) в кінці 1960-х – початку 1970 -х років. У газеті Baltimore Sun від 8 жовтня 2006 року була опублікована стаття, в якій стверджується, що десерт був винайдений італійцем Кармінантоніо Яннаконе (Carminantonio Iannaccone), що живуть в даний час в Балтіморі, штат Меріленд, США і є постачальником десертів для ресторану.
Ще одна версія походження десерту геть позбавлена романтичного флеру і є, скоріше, господарсько-практичної. Вважається, що італійці додумалися до створення Тірамісу, просто вмочуючи зачерствілого печиво в каві. Потім в тістечко для смаку почали додавати лікер, а ще пізніше & # 8212; сир.
Де спробувати справжній тірамісу?
Сьогодні тірамісу заходить в меню багатьох кав'ярень і ресторанів. Але жоден з цих десертів не є справжнім тірамісу, оскільки не містить головного & # 8212; свежайщего сиру маскарпоне & # 8212; основи десерту. Цей сир (в перекладі з ломбардійской діалекту означає & # 171; сир & # 187;) виготовляється з високоякісних вершків, саме тому тірамісу такий ситний.
Друга, винятково важлива складова тірамісу & # 8212; повітряне італійське печиво савойарді. Воно складається з яєчного білка, борошна, цукру і має форму трубочок.
І третя, основна складова тірамісу & # 8212; вино Марсала. Його називають & # 171; кулінарним вином & # 187 ;, оскільки воно нередко використовується для приготування кондитерських виробів.
Таким чином дві головні складові тірамісу можна придбати лише в Італії. Навіть, якщо замовити сир маскарпоне прямий доставкою звідти, він швидше за все зіпсуватися в дорозі або, в кожному разі, не буде тієї свіжості, яка необхідна для приготування тірамісу.
Рецепти тірамісу:Рецепт класичний
< ul>
Приготувати каву (2-3 чайн. ложки розчинної кави 200 мл окропу), остудити, вилити в глибоку миску, додати в напій лікер Амаретто або бренді. Ретельно збити жовтки і цукровий пісок за допомогою віника до повного розчинення цукру. Порціями ввести в яєчну масу сир Маскарпоне, вимішати до утворення густої однорідної маси.
Швидко вмочити половину бісквітного печива в приготовану кавову суміш, викласти в глибоку прямокутну форму впритул один до 1-го. Рівномірно викласти половину крему з маскарпоне на просочене кавовій сумішшю печиво і акуратно розрівняти. Також швидко вмочити в кавову суміш інші бісквіти і викласти щільним шаром на крем. Скропити залишилася кавовій сумішшю.
Залишки крему рівномірно розподілити по верху і розрівняти. Накрити готовий тірамісу харчовою плівкою і поставити на 4 години в холодильник, щоб десерт добре просочився.
Перед самою подачею на стіл посипати тірамісу узким шаром какао-порошку, його можна змішати з невеликою кількістю цукрової пудри. Перед нарізуванням на порції кожен раз опускати ніж в гарячу воду.
Тірамісу тришаровий
- міцну каву & # 8212; 1.4 л;
- сир маскарпоне (можна жирний сир) & # 8212; 750г;
- ром & # 8212; 6 ст.л.;
- яичке & # 8212; 6 шт.;
- какао-порошок & # 8212; 3 ст.л;
- цукор & # 8212; 6 ст.л.,
- готовий бісквіт & # 8212; 3 круглих коржика.
Відокремити білки від жовтків. Збити жовтки з цукром до піни. Постійно помішуючи, додати сир (або попередньо протертий через сито сир) і ром. Збити білки в міцну піну і додати їх до суміші, акуратно помішуючи. Швидко занурити бісквіт в охолоджений кава, вийняти його і покласти стікати на решітку.
На дно форми покласти бісквітний коржик, покрити його частиною крему, покласти зверху наступний коржик, знову покрити кремом, потім третій коржик і зверху шар крему . Накрити готовий виріб плівкою і поставити в холодильник на 3 години. Перед подачею на стіл прикрасити какао-порошком.
Рецепт домашній
На чотирьох:
- 250 г сиру “Маскарпоне”;
- 250 мл еспрессо (або хоча б, через брак кавомашини, зваріть на небольшому вогні натуральну каву на хорошій воді);
- 250 мл вершків; & lt;
- 5 ст. л. лікеру “Амаретто”;
- 3 ст.л. цукру;
- 2 яйця, відокремити білки від жовтків;
- какао-порошок для присипки.
< li> близько 20 шт печива савоярді ( “Дамські пальчики”);
Влити в миску еспресо і 4 ст. л. “Амаретто”.
В окремій мисці протягом 5 хвилин збити жовтки з половиною цукру, до отримання густої світлої маси. Додати сир “Маскарпоне” і ще трохи збити. У Третій мисці збити вершки, додати до них крем з “Маскарпоне” і все це акуратно перемішати.
З половиною цукру збити білки (білки обов'язково повинні бути кімнатної температури) в густу піну. Також змішати їх з кремом, додавши, що залишився лікер “Амаретто”.
Сервірування . Викласть на десертне блюдо печиво савоярді. Легенько змочити його сумішшю з лікеру і еспресо, щоб воно стало трохи вологим. Зверху викласть шар крему. Повторити функцию: знову шар змоченого печива і шар крему. Накрити готовий десерт харчовою плівкою і поставити в холодильник мінімум на 2 години.
Нарізати все це шматочками і викласти на тарілку. Безпосередньо перед подачею прикрасити какао-порошком (не раніше & # 8212; інакше десерт буде гірчити).
Інший варіант подачі
Раскласть десерт в невеликі широкі склянки . Одно-два змочених печива – шар крему, печиво-крем. Порції можуть стояти в холодильнику готовими до вживання протягом дня.