Еспрессо-макиато (в пер. З італ. Macchiato —«позначений» або «плямистий) — кавовий напій, що складається з еспресо і невеликої кількості молочної піни. Таким чином еспресо-макиато значить «еспресо з цяткою молока».
На перший погляд він нагадує капучіно, і навіть інгредієнти у них однакові, але еспресо-макиато набагато міцніше і ароматні. Напій отримав свою назву тому що бариста хотіли визначити різницю між звичайним еспресо і еспрессо з невеликою кількістю молока. У Сполучених Штатах слово & # 171; макиато & # 187; вживають найчастіше замовляючи еспресо, но не латте.
Способи приготування
Еспрессо-макиато може бути приготовлено як на гарячому збитому так і на прохладному молоці. Приготований на гарячому молоці напій отримує назву — макиато кальдо, “на прохолодному” — макиато фреддо. Вибір того чи іншого напою залежить тільки від особистих переваг.
В деяких сучасних кафе прийнято додавати збите молоко в еспрессо в пропорції 1: 1, або навіть більше. Також іноді молоко змішують з еспресо, отримуючи подобу малеханького латте або кортадо. В Австралії такий напій називають “пікколо латте”. Ще один варіант приготування передбачає вливання маленької порції еспресо в чашечку зі збитим молоком.
Традиційно він виготовляється з 1-го еспресо і невеликої кількості молока, збитого в піну. Трохи пізніше це “пляма” стало позначати зручну точку молочної піни, вміщену в еспресо за допомогою ложки.
Рецепт
Склад кавового напою такий:
-
- 100 мл молока;
- кави в зернах;
- цукор і/або порошок какао (за смаком);
- чашечка еспрессо (обсяг близько 70 мл).
Приготування досить просте:
-
-
- Збийте молоко прямо в чашці еспресо;
- Підставте чашечку під носик роздачі кави і зробіть роздачу кави еспресо;
- Посипте порошком какао.
-
Але все-же класичний рецепт приготування еспрессо-макиато, має на увазі крапельку молочної піни, яка просто викладається неправдивої на вже приготований кави еспресо.
Нижче не большая відеоінструкція про інгредієнти популярних кавових напоїв: