Капучинатор (автокапучінатор) – спеціальний пристрій, призначений для збивання молока в молочну піну (для напоїв на основі еспресо: капучино, латте), а також для нагрівання і кип'ятіння води, чаю тощо. Він може приєднуватися до кавомашині або бути автономним .
До капучинатором зазвичай приєднується трубка для закачування свіжого молока прямо з пакету або посуду. У капучинатор подається пар, який прогріває молоко всередині капучинатора і затягує одночасно з цим всередину не большая кількість повітря (через калібрований отвір).
Далі відбувається процес змішування молока і повітря. У підсумку отримуємо гарячу молочну піну.
Зміст:
- Принцип роботи капучинатора для кавомашини;
- Види капучинатором;
< li> Його установка і збити молока;
- Очищення від залишків молока.
Як працює капучинатор кавомашини
Капучинатор (англ. Cappuccinator) – пристрій для збивання молочної пінки, для приготування напоїв на базі еспресо: капучино, латте, латте-макіатто. На зображенні представлений у вигляді насадки, яка приєднується до парової трубці кавомашини.
Принцип роботи заснований на простій конструкції пульверизатора, за допомогою якого пар змішується з молоком. Капучинатори діляться на автоматичні (автокапучінатор) і механічні (панарелло). Різниця між ними полягає в наявності у автоматичного капучинатора регулювання зазору отвори, через яке подається молоко. Крім того, автоматичний капучинатор забезпечений трубкою, яка опускається в ємність з молоком.
З цієї ємності, за рахунок перепаду тиску в камерах пульверизатора, створюваного швидким рухом пара, молоко затягується в капучинатор, де змішується з парою. У випадку з механічним капучинатором, молоко спінюється в окремій ємності для збивання молока – «пітчер», а вийшла пінку переміщують в чашечку самостійно.
Пар для збивання молока або підігріву води створюється в окремому бойлері або окремим нагрівальним елементом в складі главного бойлера. Він подається в капучинатор під певним тиском. Безпосередньо в капучинатором відбувається змішування пара з молоком, в результаті чого виходить молочна пінка.
Панарелло & # 8212; насадка, для приготування молочної пінки, різновид капучинатора, розроблена компанією Saeco.
Панарелло не надто відрізняється від автоматичного капучинатора. І той і інший є найпростішою конструкції пульверизатор, за допомогою якого пар змішується з молоком. У фізиці такі системи називають гідродинамічними, оскільки поведінка пара і рідини в них описуються законом Бернуллі. Вся різниця між ними полягає в наявності у автоматичного капучинатора регулювання зазору отвори, через яке подається молоко.
Види капучинатором
Автоматичним капучинатором називають той, який працює при мінімальному втручанні рук людини. Автоматичний капучинатор забезпечений трубкою (шлангом), який опускається в ємність з молоком. З цієї ємності молоко затягується автоматично при подачі в пульверизатор пара. За рахунок перепаду тиску в камерах пульверизатора, створюваного швидким рухом пара, молоко затягується в капучинатор, де і змішується з парою.
Відео нижче наочно показує роботу кавомашини з автоматичним капучинатором.
Також існують механічні Капучинатори. При роботі з ними молоко збивається обертовим віночком, що приводиться в рух що подається під тиском паром. Здесь капучинатор дійсно механічний, а точніше кажучи, паро-механічний.
Робота з капучинатором
Установка капучинатора
Зніміть насадку & # 171; панарелло & # 187 ;, якщо вона знаходиться на трубці подачі гарячої води/пари.
- Ослабьте круглу гайку капучинатора;
- Одягніть капучинатор на трубку подачі пари/гарячої води;
- Щільно затягніть гайку.
Взбивание молока
Капучинатор повинен знаходитися над піддоном для збору рідини. Поверніть ручку подачі гарячої води на кілька секунд, щоб злити воду, що залишилася з нього.
- Закрийте регулятор;
- Опустіть всмоктувальну силіконову трубку, в яку або відповідну ємність або безпосередньо в пакет з молоком, розташований поруч з кавоваркою;
- Встановіть чашечку під капучинатором;
- Поверніть регулятор для подачі пари, збите молоко почне витікати з капучинатора;
- Піднімаючи шпильку на капучинатором, можна регулювати щільність піни;
- Для отримання найкращого результату обов'язково використовуйте холодне молоко.
Після використання капучинатор слід очистити від залишків молока.
Очищення капучинатора
помістіть ємність з чистою питною водою поруч з капучинатором, а силіконову помістіть всередину цієї ємності. Потім приготуйте близько 250 мл гарячої води.
Повне очищення капучинатора виглядає так:
- Відкрутіть гайку від капучинатора;
- Зніміть його з трубки подачі пари/води;
- Від'єднайте шарнірну частину;
- Відкрийте кришку, зніміть шпильку і силіконову трубку;
- Прочистіть всі частини капучинатора під проточною питною водою;
- Встановіть капучинатор на трубці подачі пари/гарячої води;
- Щільно закрутіть гайку.
< li> Зберіть його назад;