Ягоди ексцельси на дереві.
Мішок ексцельси.
Ексцельса (Excelsa) – біологічний вид кави, Coffea Dewertii (кава високий) , относящ до роду Кава (Coffea) сімейства Маренові (Rubiaceae).
Ексцельса (Ексцельза) заходить в чотири основні типи (інші три – арабіка , робуста і ліберіка ), але удобно залишається невідомим для масового вжитку. Кава виду Ексцельза не має прямого промислового призначення. Його додають як элемент в сорту кави елітного якості для збільшення інтенсивності смакових, а також ароматичних показників.
Ексцельса відноситься до «високого» кави, оскільки висота дерев, на яких він виростає, становить 20 метрів. Рослина надзвичайно капризно до складу грунту. Тенденція його зростання дерева спостерігається в грунті з вологістю вище норми для інших видів кавового дерева, а також має величавый склад органічних речовин. Але слід загострити увагу, що дерева кави Ексцельза стійкі до довгого посушливого періоду і різних захворювань, властивим всім кавовим деревам і їх шкідників.
В первозданному вигляді ексцельса виростає в Конго. Культивовані види дерев вирощуються в Венесуелі, Кенії, Філіппінах та інших країнах, що займаються Експлантація кави. Дерева ексцельси вирощують не тільки для отримання кавових зернышек певного виду кави, а також для щеплення інших сортів кавових дерев. Однак отримати сбор необхідного обсягу надзвичайно складно, оскільки дозрівання плодів є нестійким і непостійним.
Кавові зерна ексцельси подібні плодам арабіки. Вони володіють стійким запахом, проте має свою специфічну ароматику. За допомогою ексцельси способом схрещування отримали популярний сорт кави мокко, а також прищеплюють тіпік бурбон. Ексцельса залишається рідкісним видом кави, і вживати його в первісному вигляді немає можливості.