Кортадо. Кав'ярня Cirkusz (Будапешт), бариста Edit Juh? Sz, фото Лера Василівська
Кортадо (cortado, італ.) – кавово-молочний напій. Складається з еспресо і збитого молока в пропорції 1: 1. Подається в скляному посуді об'ємом 150-200 мл. Є також рецепти з додаванням згущеного молока або додаванням згущеного молока і збитих вершків. Кортадо популярний в Іспанії і Португалії, а також всій Латинській Америці, де його п'ють у другій половині дня. У Каталонії відомий як « Тайат », в Басконії його називають « Ебак », « Пінго » або « Гарото »в Португалії і« Нуазет »у Франції. На Кубі він відомий як « Кортадіто ».
Кортадо слід відрізняти від італійського макиато, які традиційно готується з невеликою кількістю спіненого молока, але в Америці при приготуванні маккіато нередко використовують пропорції 1: 1, він відрізняється від кортадо в першу чергу великою кількістю піни. У Португалії є популярний напій який називається галон, в його приготуванні використовується еспресо і молоко в пропорціях 1: 3, але в іншому він похожий на кортадо.