WBC (World Barista Championship або Світовий Чемпіонат Бариста) — щорічне змагання професійних бариста, під егідою SCAE. У ньому беруть судьба переможці національних чемпіонатів країн Європи та Америки. Вперше WBC був проведений в 2000-му році з ініціативи норвежців.
Основні цілі WBC
Як і вся діяльність SCAE, WBC спрямований на популяризацію кавовій культури, поліпшення якості кави та налагодження дружніх і професійних контактів серед бариста.
Ці чемпіонати переслідують декілька цілей:
- Підвищення якості напою еспресо. Зерна кави можуть бути чудово вирощені, оброблені, упаковані, транспортовані, верно обсмажені, – а чашечка готового напою може виявитися посередньої, так як все інше залежить від професіоналізму бариста, від його вмінь, знань, техніки і настрою.
- Підвищення якості кави. Без кращого кави кращий бариста ніколи не переможе.
- Стимулювання творчого підходу до приготування кави — створення нових цікавих рецептів, які б радували шанувальників кави.
- Створення разумов для дружнього спілкування та обміну ідеями та інформацією між молодими людьми всього світу, а також привернення уваги до професії бариста і до всього, що пов’язано з приготуванням кави .
Правила чемпіонату
В Світовому Чемпіонаті бариста беруть судьба переможці національних Чемпіонатів та його правила на всіх рівнях однакові.
В даний час Світовий Чемпіонат баріста вже має статус відокремленої організації, а його власником є Європейська та Американська Асоціації спешілті кави (скае). Від кожної країни на черговий Чемпіонат направляється один представник – переможець Національного Чемпіонату баріста. Контролює підготовку і проведення Світового Чемпіонату спеціальна міжнародна комісія – своєрідний «кавовий міжнародний олімпійський комітет».