В світі є 2 типи людей: одні люблять латте (кава латте), інші вважають за краще капучино. Ці напої є двома найпопулярнішими і в Росії.
Чому так складно відрізнити ці два напою? Факт, що у них є практически ті ж самі інгредієнти & # 8212; еспресо, молоко і піна. На жалко, в різних закладах, барісти не завжди дотримуються правильні пропорції в їх приготуванні і смак може ввести вас в оману при прийнятті рішення про вибір напою в наступний раз.
Основні відмінності
По суті, ці напої відрізняються лише технологією приготування і співвідношенням інгредієнтів. Капучіно – це різновид кави, а латте – це кавовий напій. Отже, пропорція кави в капучино більше, щодо загального обсягу напою, ніж в латте. Це означає, що капучино трохи міцніший.
Один дуже простий спосіб запам'ятати це & # 8212; перевести слово латте з італійського: це просто означає «молоко». Насправді, у багатьох італійських барах, якщо ви просто замовите латте, вони дадуть для вас склянку молока, а от кава-латте насправді те, що ви хочете. Візьміть на замітку, якщо поїдете за кордон!
Відмінність №1: Пропорції
Капучіно класичне співвідношення еспресо і молока 2: 1 , замість молока здесь використовується в главному молочна піна, тому молока в капучино не багато, на відміну від латте. Обсяг: 150-200 мл.
Латте класичне співвідношення еспресо, гарячого молока і молочної піни 1: 2: 1. Обсяг 240-350 мл.
Спосіб приготування напоїв похожий:
- Спочатку наливають еспрессо (кава)
- Потім вливають гаряче молоко, нагріте до температури ~ семьдесят процентов
- Далі збивають піну
Відмінність №2: Молочна піна
Є відмінність обсязі і типі молочної піни: в капучино вона виновата бути густіше і щільніше, в порівнянні з більш легкої піною латте. У капучино піни в два рази більше, ніж в латте.
Відмінність №3: Спосіб подачі
Латте. Подається в скляному келиху об'ємом 250-350 мл з ручкою з термостійкого скла для подачі гарячих напоїв. Також може подаватися і в звичайній чашці. Температура кави при подачі в обох випадках виновата становити 60-70 градусів. Примітно, що при вливанні збитого молока в чашечку утворюються візерунки. Техніка малювання візерунків називається латте-арт.
Капучіно. Для того щоб отримати кращий баланс еспресо і молока, капучіно подають в чашечках ємністю від 150 до 180 мл. Краще, щоб форма чашечки трохи розширювалася до верху, щоб молочної піни вистачило на весь обсяг кави.
Яке додають молоко в капучино і латте?
Тема вибору певного молока для приготування напоїв може здатися не значущою, але використання правильного типу молока в певному рецепті безпосередньо впливає на смак. Здесь важливо звернути увагу на кількість білків в молоці, но не на жирність. Від цього буде залежати консистенція:
- не много білка в молоці: піна повітряна, суха
- багато білка в молоці: піна густа і тягуча
- густа піна виходить з пастеризованого (сирого) молока
Щоб отримати молочну піну, для вас потрібно використовувати парову паличку еспресо-машини або спеціального молочного піноутворювача. Пенообразующее пристрій вдмухує пар в молоко, нагріває його і включає внутри себя повітря. Основна відмінність між різними спіненими видами молока & # 8212; це кількість бульбашок.
Вміст білків на 100 грам молока різної жирності:
1-полтора процента & # 8212; 3,3г.
два с половиной процента & # 8212; 2,8 г.
3,2 % & # 8212; 2,88 г.
Козине молоко – 3г
Овече – 5г
Соєве молоко – 3г
Досвідчені бариста воліють використовувати відсоток білка від 2,8 до 3,8 %.
напої на основі Еспрессо
Все напої в кав'ярнях & # 8212; це суміш двох основних інгредієнтів, еспресо і молока. З цієї причини вони також називаються напоями на основі еспресо. Деякі рецепти вимагають додаткових інгредієнтів, таковых як какао, шоколад, лід, цукор, ваніль і т.д. Еспрессо та молочні напої відмінно підходять для населения з чутливим шлунком, тому що молоко тонізує кави. Еспрессо-напої зазвичай готують з використанням професійної еспресо-машини, які використовують в кав'ярнях. Тим не менш, ви сможете зробити свій латте або капучино, використовуючи кавоварку з потрібною функцією не виходячи їх вдома за пару хвилин. Про це в іншому огляді.